A megfelelő függöny kiválasztása

A textilekkel, sokkal melegebbé tehetjük a lakásunkat, hangulatot és otthoniasságot varázsolhatunk. Az egyik ilyen meghatározó textil a lakásunkban a függöny, melynek már számos típusával találkozhatunk a piacon.

Érdemes ennek anyagát, színét és mintáját alapos megfontolással eltervezni és a legjobb kombináció mellett dönteni, mivel a rossz választással, az egész lakásbelső megjelenését elronthatjuk. Ezek mellett rossz hangulatot áraszthatunk, kisebbíthetjük a térhatást, és tönkretehetjük az eddig szépen kialakított stílust. Először is vegyük figyelembe, hogy a függöny fő feladata, hogy kívül hagyja a kíváncsi tekinteteket, megakadályozza a belátást, és még kicsit ahhoz is hozzájárul, hogy tartsa a lakás melegét, illetve a nyári hónapokban megakadályozza a napsugarak bejutását. A megfelelő függöny kiválasztása, nem csak a dizájn miatt fontos, hanem azért is, mivel ez nem számít épp olcsó mulatságnak, és ezt évekre fogjuk megvásárolni. Először is a vásárlásnál ügyeljünk arra, hogy az ablakunk szélességére két, vagy akár két és félszereset vásároljunk, hisz a redőzés sok métert vesz igénybe. Ezek mellett, nem mindegy, hogy a hálószobát, a konyhát vagy a nappalit díszítjük-e vele.

Függöny

Függöny

A konyhába például a legalkalmasabbak a jó mosásúak, amik ellenállnak a napfénynek és a hőmérsékletváltozásoknak. A hálószobába válasszunk nehéz és vastag függönyöket, amikkel a külső zajokat, és a nagy fényességet is hatásosan kizárhatjuk, de persze aki szeret reggelente napfényre ébredni, döntsön a könnyebb és vékonyabb anyag összetételük mellett. A nappali az a szoba, melynek kialakítása legjobban vonzza a szemet. Mivel a fénnyel teli szobák a legszebbek, itt érdemes, ha persze saját udvarunkra néz az ablak, inkább a széthúzott függönyökkel, illetve felhúzott redőnyökkel díszíteni, hagyjuk, hogy beáramoljon a természetes fény. A függöny a nappaliban otthoniasságot ad, ezzel melegséget és jó megjelenést biztosíthatunk, ezért ide is, mint a hálószobákba, inkább válasszuk a meleg színekkel teli, akár mintás sötétítővel díszített, vastagabb anyagú darabokat.