A mák: finom és egészséges

Sokan félnek a máktól, hiszen a mák szorosan összekapcsolódik az ópium fogalmával. Az persze tény, hogy a régi időkben rendszeresen adtak mák teát a nyugtalan gyerekeknek, de az is tény, hogy a mákot nem véletlenül használták gyógyításra, mivel nyugtató és fájdalomcsillapító hatása is van. A máknak több fajtája is ismert, de ma már csak egyet használunk étkezési célra, mégpedig azt, amelynek rózsaszín a virága.

A táplálkozástudományi kutatók szerint a mák az egyik legegészségesebb növény, tápanyag és ásványi anyag tartalma miatt, hiszen tartalmaz B1-, B2-, B3-, B6-vitamint, kalciumot, rezet, vasat, foszfort káliumot, magnéziumot, cinket, mangánt, sőt még magas a fehérje tartalma is.

Számos mákos recept ismeretes. A mák mellé ízben, olyan egyéb anyagokat érdemes választani, amelyek gyümölcs alapúak, sőt egy kis citromhéjat mindig érdemes hozzá reszelni. Ha a mák mellé olyan alapanyagokat eszünk, mint például a házi lekvár, melyben van C-vitamin, az elősegíti a folsav felszívódását. Annak érdekében, hogy a mák ne keseredjen meg a darált mákot illik azonnal, frissen felhasználni, mert a szervezet számára kedvezőtlen anyagok keletkeznek az állott mákban.

Mák

Mák

Ha már olvasta egy átlagos fájdalom csillapító használati utasításán az összetevőket, akkor találkozhatott olyan kifejezésekkel, mint kodein, narkotin, papaverin és morfin. Ezen anyagokat a mák felvágott terméséből, a máktokból nyerik, amely még éretlen, avagy a mák tokban vannak azok az anyagok, melyektől sokak félnek.

A mákról emellett érdemes tudni, hogy a bőség szimbóluma, ezért is használunk belőle Karácsony tájékán többet. A mákra misztikus növényként is tekintettek, így nem csak termékenység varázslásra, esőcsinálásra, de még jövendőmondásra is használták, sőt az asszírok egyenesen az öröm növényének nevezték.