A magnólia fa

A magnólia fa már évszázadokkal ezelőtt jelen volt a kínai császárok udvarában. Mára már több, mint 100 faja ismert. A magnólia fát virágai alakja miatt liliom- vagy tulipánfának is nevezik. A magnólia tavasszal a kert legszebb virágzó fája.

Bár eredetileg a trópusi országokban él, de lombhullató változata, odafigyeléssel és gondozással, nálunk is ültethető. A hazánkban megélő faj, először virágba borul, utána hajt leveleket. Virágai a fehér vagy pasztell, valamint rózsaszín színeket viselik, de egyes példányok már olyan sötétek, hogy szinte a bordóra hajlanak. A magnóliák valójában cserjék, de nagyságuk miatt, fának nevezzük. Magasságuk a 4-5 métert is elérheti, persze ez már a típusától is függ. A tavaszi időszakban, vagy ősszel ültessük. Igényes növény a talaj minősége szempontjából.  A meszes talaj hatására elsárgul, majd elpusztul. Ha ilyennek találjuk a kertünket, ássunk ki egy gödröt, terítsünk le kerti fóliát, majd töltsük fel. Ehhez használjunk virágföldet, tőzeggel elkeverve. Ezt pótoljuk a következő évben, zsákos és tégla formában kapható tőzeggel, amit a növény tövéhez kell tennünk. Ültetés után a talajt jól meg kell öntözni.

Magnólia

Magnólia

A nyári melegekben is, mindenképp szükség van az öntözésére, mivel a szárazság nagymértékben árt a gyökerezetének. A félárnyékos helyet szereti, a tűző nap megperzselheti a leveleit. Nagyon lassan nő, viszont állja a telet, tűri a fagyokat, még takarást sem igényel a téli hónapokban. Jobban kedveli inkább a szabadtéri talajt, mint a cserepes változatot. Ha mégis utóbbit választjuk, gondoskodjunk a megfelelő cserépről, hogy az dupla nagyságú legyen, mint a növény földlabdája, és számoljunk azzal, hogy igényelni fogja a heti gondoskodást. A magnóliát ne metsszük, mert a megmetszett ágain a következő évben nem hoz majd virágot.