A macska táplálása

A macska táplálásával kapcsolatban tudni kell, hogy egy macska a kutyával ellentétben inkább naponta többször kis adagokat eszik. Emiatt fontos szempont a táp eltarthatósága, és az, hogy ne igényeljen hűtőtárolást, így a cica “rájárhat” a tányérjában lévő tápra.

A macska nehezen vagy egyáltalán nem tud átállni új tápra, inkább nem eszik. Ezért fordul elő, hogy sok esetben a gazdák azt veszi észre, hogy hiába teszik ki macskájuknak az ételt, az nem eszi meg, és nem értik miért. Az étel visszautasításának oka lehet hirtelen tápváltás, allergia, vagy a rossz íz, szag.

Leggyakoribb és egyben legveszélyesebb dolog, ha a macskával egyoldalúan májat etetünk. Ennek hatására mozgásszervi betegség alakul ki nála. A csak húson tartott macskák csontritkulástól szenvedhetnek,  a kandúrok húgykövesség betegséget kaphatnak. Veszélyes nyers sertéshúst etetni velük.

Macska táplálkozás

Macska táplálkozás

A macska igényli, hogy füvet egyen, mert annak segítségével hányás útján meg tud szabadulni a mosakodástól lenyelt szőrtől.

Fehérjeigényük  a kutyáénál 30%-kal több. Ezért fontos, hogy a macska tápjában megfelelő arányban legyenek a jó minőségű, magas biológiai értékű fehérjéknek. Etetési kísérletek bizonyítják, hogy a macskák nem egy bizonyos ízt (pl. hal, máj, csirke) kedvelnek, hanem a számukra megfelelő magas fehérjetartalom és a gyártási technológia befolyásolja őket az étel kiválasztásban.

Szerencsére ma már a macskakonzervekben, macskatápokban megfelelő arányban vannak jelen a fent említett tápanyagok, ennek ellenére mindig olvassuk el a választott termék összetevőit. De bármilyen eledel etetése mellett, mindig kell tiszta vizet biztosítani az állatoknak, így a macskáknak is, még akkor is, ha számunkra úgy tűnik, mint ha macskánk nem szeretné a vizet, alig inna belőle.