A legnépszerűbb alapanyagok az indiai ételek elkészítéséhez

Amikor az ember egy általa ismeretlen nép konyhájának ételeit készül elkészíteni, az első, hogy megismerkedjen azokkal az alapanyagokkal, amelyeket ők használnak tipikus receptjeikhez. E nélkül lehetetlen, hogy az étel valóban autentikus legyen. Bármelyik nagyobb üzletben találhatunk ilyen összetevőket szinte bármilyen típusú recept elkészítéséhez.

Tudnunk kell, hogy az indiai konyhában nagyon sok fűszert használnak, ezért elsősorban nekünk is ezeket kell beszereznünk. A legtöbb étel nagyon csípős. Ezt az aromát azonban, a közhiedelemmel ellentétben, nem csípős paprikával érik el, hanem különböző fűszerkeverékekkel, amelyeknek az alapja a fekete bors és a chilipor. Ezen kívül nagyon sokat használják a kurkumát és a curryt is. Ha valamilyen étel megkóstolása után azt mondjuk, hogy „ennek tipikusan indiai íze volt”, akkor biztosra vehetjük, hogy az a két műszer valamelyikét tartalmazza, ha nem mind a kettőt.  Meglepő lehet az európai emberek számára, de ott a fahéj is ugyanolyan alapfűszernek számít, mint nálunk például a bors. Minden húsos ételt ezzel tesznek különlegessé.

Indiai ételek

Indiai ételek

De hogy ne csak a fűszerekről beszéljünk, vegyük sorra azokat az anyagokat, amelyekből konkrétan az ételek készülnek. Az indiaiak elsősorban zöldségeket fogyasztanak, menüjükön sokkal ritkábban szerepel a hús, mint ahogyan azt mi megszokhattuk. A marhát például – vallási meggyőződéseik miatt – egyáltalán nem eszik. A csirkét, a kecskét és néha a bárányt viszont szívesen fogyasztják. Köretként legtöbbször rizst főznek, de nagyon elterjedtek a kerek vékony lepények is. Ezeket megvásárolhatjuk az indiai ételekkel foglalkozó szakboltokból is, de ha megszerezzük a receptet, akár mi is elkészíthetjük otthon. Ha ezt tesszük, akkor valószínűleg sokkal ízletesebb lesz majd az étel, mert a gyári fajtánál sokszor hajlamosak kispórolni a drágább összetevőket.