A legbizarrabb fóbiák

A fóbia egyfajta szorongás, mely gyakran beteges formát ölt. Jelenthet helyzettől, tárgytól való rettegést, sokszor az irracionalitásba csap át. Ezek a félelmek általában a múltban átélt rossz élményekből erednek, melyek örök életre szóló nyomot hagynak az emberben.

A fobofóbia az egyik legkülönösebb mind közül. Ez magától a fóbiától való kóros félelmet jelenti, mely egy korábbi trauma eredményeként alakul ki. A beteg már a gondolattól is retteg, hogy újra átélheti a számára kiheverhetetlen élményt, azaz nem kell újra a magasban állnia vagy egy rémes pókkal szembekerülnie, hogy a fóbia tünetei jelentkezzenek, elég, ha csupán a fantáziájában lejátszódnak az események.

Míg a tánc a művészet egyik ágaként az emberek nagy részét szórakoztatja, addig a koreofóbiások ennél szörnyűbbet el sem tudnak képzelni. Már az ötlet is elriasztja őket, hogy esetleg meg kell tenniük néhány tánclépést, hihetetlen nyomás és szorongás fogja el őket, amint belépnek egy táncos szórakozóhelyre.

Fóbia

Fóbia

Akadnak olyanok is, akiket már az is halálra rémít, hogy valaki nézheti őket. Ezek az emberek komoly nehézségekkel kell, hogy a mindennapokban megbirkózzanak, hiszen lépten-nyomon azt figyelik, ki nézi őket éppen. Ehhez a gúny és a kiközösítés feltételezése is társul, komoly lelki sérülést idézve elő.

Az abutofóbia sem teszi könnyebbé az életet, hiszen akiket érint, azok egyszerűen megdermednek a mosdás gondolatától. Akár hányinger és légszomj is jelentkezhet náluk fürdés közben. A fóbiáknak ez a különös típusa jóval gyakrabban alakul ki nőknél, mint férfiaknál.