A középkori Európa gótikus katedrálisai

A gótikus katedrálisok nem az ókori gótok vallási épületei, hanem a gótikus építészetben épült katedrálisok. Ahogy a vandalizmusnak semmi köze a vandálokhoz, a gótikus építészetnek sincs semmi köze a gótokhoz.

Ez egy olyan építészeti stílus, amely Franciaországban a 12. században a római stílusból fejlődött ki, és egyszerűen csak a “francia stílus” néven ismert. A gótikus építészet egész Nyugat-Európában elterjedt egészen a 16. századig amikor is reneszánsz művészetté fejlődött át.

A Chartres katedrális Chartres városában található, Párizs közelében, amely túl kicsinek tűnhet ahhoz, hogy elférjen benne egy ilyen katedrális. A Chartres katedrális nemcsak a francia gótikus stílus egyik legszebb példája, hanem szinte tökéletes állapotban áll a felépítése óta. Az eredeti festett üvegablakok többsége túlélte az építményt, míg a külsején a 13. század elejétől csak kisebb restaurálásokat végeztek.

Santa Maria del Fiore

Santa Maria del Fiore

A Santa Maria del Fiore a gótikus stílusban épült 1296-tól egészen 1436-ig, és a Santa Maria del Fiore bazilika Firenze leggyönyörűbb katedrálisa és a város szimbóluma is egyben. A bazilika külső felülete fehér színű, zöld és rózsaszín árnyalatú, polikróm márványlapokkal a felületén. A bazilika Olaszország egyik legnagyobb temploma, és a modern korig ez a kupola volt a világon a  legnagyobb.

A Notre Dame de Paris egy gyönyörű katolikus katedrális Párizs negyedik kerületében. Az építése 1163-ban kezdődött, és teljes egészében 1345 körül fejeződött be. Ez az egyik leghíresebb francia gótikus katedrális, a Notre Dame nagyon jó példája a francia gótikus építészetnek, szobrászatnak és festett üvegnek egyaránt. A francia forradalom idején az 1790-es években a szobáinak és kincseinek nagy része megsérült vagy megsemmisült. Napóleon Bonaparte-t itt koronázta meg a császár 1804. december 2-án.