A korrekt öntözőrendszer összetevői

A legtöbb ember, a legtöbb kerttulajdonos azt gondolja, hogy egy jó öntözőrendszer egyetlen dologtól függ, mégpedig a márkájától, azaz tulajdonképpen a márkából adódó minőségtől. Azt már kevesen tudják, hogy az öntözőrendszer alkatrészei két fontos csoportba oszthatók. Ez a két fontos csoport a fő – és a kiegészítő alkatrészek.

A főalkatrészek – amik egy jó öntözőrendszer lényegi alkatrészei: vezérlőegység, esőérzékelő, szelepek, szórófejek, fúvókák – tényleg az adott öntözéstechnikai márka termékei és ténylegesen attól fog jól működni egy öntözőberendezés. Azonban ezek a főalkatrészek vannak csekélyebb mennyiségben egy teljes rendszer tekintetében.

Olyannyira így van ez, hogy tulajdonképpen kijelenthető, hogy a jóval nagyobb mennyiségben beépített alkatrészek azok a kiegészítő alkatrészek. Ezek a kiegészítő alkatrészek a csövek, csapok, szerelvények, idomok, kábelek terjedelmüket tekintve legalább a 70-80%-át teszik ki egy öntözőrendszernek. Minőségüket tekintve teljes mértékben meghatározva ezzel a hosszútávon jól működést, vagy az állandó problémákat.

Öntözőrendszer

Öntözőrendszer

Ez annyira igaz, hogy a legnagyobb elképzelhető kárt is egy öntözőrendszerben a csőhálózat tönkremenetele tudná okozni. Ez nem csak esetlegesen több száz köbméter víznek az elfolyását is tudná előidézni, ami nem csak egy épületben tud kárt tenni, hanem számos más dologban is, hanem bizony a rendszer csőhálózatának a teljes cseréjét is vonná maga után.

Ez kétszer akkora munka, mint simán letelepíteni egy rendszert, hiszen azt előtte fel is kell szedni ebben az esetben. Nagyon fontos tehát, hogy a választott öntözéstechnikai márka is kiváló legyen, de ebbe nem is könnyű mellényúlni, mivel hazánkban egy-két márkát kivéve jellemzően a profik vannak jelen. Ugyanakkor bármelyik profi márka alkatrészei sem tudnak majd jól működni, ha a kiegészítő alkatrészek nem felelnek meg a magas követelményeknek. Amikor valaki öntözőrendszert szeretne a kertjébe, akkor győződjön meg arról is, hogy ezek az alkatrészek is jó minőségűek!