A körömgomba kezelése

A körömgomba népbetegségnek számít, sok embert érint, és a nyári hónapokban, amikor a strandpapucsok és szandálok ideje eljön, bizony nemcsak számunkra, de környezetünknek is csúnya látványt nyújt.

A körömgombának több típusa is ismert. A leggyakoribb a fonalas gomba. Ez a köröm végétől kezd el terjedni, majd az egész körmöt megsárgítja és vastagítja, néha még körömvágáskor a körmünk alól sárgás színű, szagos morzsalék is távozhat. A másik körömgomba típus a sarjadozó, ez is ugyanúgy néz ki, mint az előző, viszont ez a körömágyból indul. Azoknak, akiknek inkább barnás-szürkés árnyalatúra változik a körmük, azok penészgombával küzdenek. A körömgomba leginkább a lábon jelentkezik, de egyes típusok akár még a kézen lévő körmökre is átterjedhetnek. Sokszor ez a szépséghiba, vagy akár betegségnek is mondható probléma úgy alakul ki, hogy elkapjuk. Ez könnyen elérhet bennünket, viszont a körömgombától megszabadulni nem számít épp könnyű és rövid idejű dolognak, de legyőzhető.

Körömgomba

Körömgomba

A fonalas gombát sokszor uszodákban kapjuk el, strandon, közös zuhanyzókban, vagy esetleg ha más cipőjét, zokniját húzzuk fel. A körömgombát nemcsak elkapni lehet, ez az ápolatlanság miatt is kialakulhat, viszont ez lehet a jele néhány betegségnek is, például a diabétesznek. Megjelenése esetén, ajánlatos orvoshoz fordulni, hogy kivizsgáljanak bennünket. A gyógyszeres kezelés sokak számára drágának számít, és ez nem is mindenkinél alkalmazható, mivel ez megterhelheti a szervezetet, káros hatással lehet a májra, és sokszor nem is hatásos. Azok számára, akik szív- vagy májbetegségben szenvednek, esetleg terhesek, illetve szoptatnak, nem használhatóak a gyógyszerek. Az orvosok sok esetben krémet, ecsetelőket, és más készítményeket írnak fel, a gomba fajtájától és elterjedésétől függően. Ezek a csodaszerek helyett, ajánlatos házi készítményeket kipróbálni, de bármelyik módot is választjuk, legyünk tisztában, hogy a teljes gyógyuláshoz hónapokra van szükség. Legyünk azzal is tisztában, hogy ha kezeletlenül hagyjuk, magától nem fog eltűnni.