A koffein hatásai az emberi szervezetre

Ugye az Ön számára is ismerős az, hogy egyszerűen nem tudja megindítani a napot egy jó erős kávé nélkül? De vajon tisztában van azzal, hogy milyen hatással is van a szervezetére a koffein?

Talán kevesen tudják azt, hogy a koffein fogyasztás után a véráramba jut és azt követően összehúzza vérereket és többek között az úgynevezett adenozint is befolyásolhatja. Ez így elsőre nagyon ijesztőnek tűnhet, most segítünk, hogy megértse. A szervezetünkben található adezonin felelős a fáradság, álmosság, ébrenlét és az alvás szabályozásáért. Amennyiben koffein tartalmú ételt vagy italt fogyasztunk, akkor azt követően a szervezetünkben ezt az anyagot blokkolja és így ébernek érezhetjük magunkat. A koffein a szervezetünkben adrenalint és kortizolt szabadít fel, melynek hatására megemelkedik a vérnyomás, illetve felgyorsul a szívverés és még az anyagcsere is. Ráadásul a koffein vízhajtó hatással is rendelkezik. A gyógyszeriparban jó barátként tekintenek a koffeinre, leginkább fejfájás esetén ajánlják a beteg számára.

Koffein

Koffein

Egy presszókávéban akár egy fájdalomcsillapítónyi koffein is megtalálható. Amennyiben valaki túl sok koffeint fogyaszt, könnyen előfordulhat, hogy függővé válik, amely olyan tüneteket vonhat maga után, mint fáradékonyság, fejfájás, hasmenés, gyakori vizelés, szédülés és ingerlékenység is jelentkezhet. A koffeinfogyasztásnak a jótékony hatásai mellett, hátulütői is vannak. Az egyik legfontosabb tudnivaló a koffein fogyasztás esetén, hogy figyeljünk oda, hogy ne lépjük túl az ajánlott fogyasztási mennyiséget. Amennyiben rendszeres koffein fogyasztók vagyunk, akkor érdemes oda figyelni a kalciumbevitelre, ugyanis a koffein hatására mérsékelten beindul a kalciumürítés, melynek az lehet a következménye, hogy csökkenti a csontok sűrűségét.