A kenyér fajtáinak hatásai

Sokan el sem tudják képzelni a mindennapi táplálkozást, anélkül hogy ne fogyasszanak kenyeret. Mindannyian tudjuk, hogy a kenyérfogyasztással kapcsolatosan rengeteg negatív dolog hozható fel, de nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni, ha kenyérről van szó.

A kenyér hatásai a szervezetre sok mindentől függ. A kenyér az alapélelmiszereink egyike, azonban az utóbbi években rengeteg egymásnak akár ellentmondó vélemények terjengenek róla. A kenyérfélék már évezredek óta részei az emberiség étrendjének. Elsősorban azt kell elmondanunk, hogy a kenyérnek a szervezetre gyakorolt hatása attól függ, hogy milyen fajtájú vagy típusú és tudjuk, hogy rengetegféle kenyér kapható napjainkban. Ezek közül tehát vannak egészségesebbek és kevésbé egészségesek is. A legtöbbször azt hallhatjuk, hogy a kenyér hizlal és ha ezt el szeretnénk kerülni, akkor ne fogyasszunk kenyeret. Ez nem így van, hiszen az, hogy hizlal-e a kenyér vagy sem az attól függ, hogy milyen fajtát fogyasztunk és természetesen, hogy mennyit.

Kenyér

Kenyér

A teljes kiőrlésű kenyér normális esetben nem hizlal ez ugyanis tápanyagokban gazdag, ezért sokkal kevesebbet fogyasztunk belőle, és szervezetünk, szinte teljes egészében tudja hasznosítani. A fentiekben felsorolt tulajdonságok nem mondhatók el a fehér kenyérről, amely még olyan anyagot is tartalmaz, amire nincs szükségünk. A fehér kenyér olyan lisztből készül, amiben a gabona magva teljesen fel van dolgozva, de nincs benne sem a korpa, sem a csíra. Ezeknek a kenyereknek könnyebb az állaga, sokak számára sokkal jobban ízlenek és tovább eltarthatók. Viszont ennek az a negatív oldala, hogy elvesznek belőle a vitaminok, rostok és ásványi anyagok és megmarad a gyorsan emészthető szénhidrát. Nem kell lemondanunk egy olyan fontos élelmiszerről, amely már régóta része az étrendünknek, csupán azt a fajtát kell választani, amiben sok a tápanyag és nem hizlal.