A karthauzi macska leírása

Nagyon régi macskafajtának számít, az első feljegyzések a 16. században íródtak a Karthauzi macskákról. Nevét a karthauzi szerzetesekről kapta, akik Afrikából hozták Európába a fajtát. Erős testalkatú, izmos macska. Bundájának színe a kékes szürke különféle árnyalatai. Szemei narancssárgák, feje vastag, trapéz alakú. Jellegzetesség a nyaka körül látható gyapjas szőrzet.

A karthauzi macska szelíd, barátságos természetű. Nagyon ritkán hallatja a hangját, nem az a nyávogós fajta. Mindenképpen igényli ugyanakkor a foglalkozást, ezért sokat kell játszani vele.  Szeret a gazdájával lenni, ha jó körülmények között tartják, akkor sok dorombolással örvendezteti meg a család minden tagját. Mindenképpen lakásban tartásra ajánlott fajta, egy fajtiszta kiscica ára ugyanis elég borsos, egy törzskönyvezett példányért akár százezer forintot is elkérhetnek. Macskánknak mindig minőségi állateledelt adjunk, mert ez szolgálja igazán az egészségét.

Karthauzi macska

Karthauzi macska

Vásárláskor legyünk tisztában azzal, hogy egy macska gyakran megéri a húsz évet is, így egy hosszú időre szóló társat veszünk magunk mellé. Ahogy a kutyákat, úgy a cicákat is megviseli, ha kiszakítják a megszokott környezetükből és elviszik a gazdáiktól. Mindenképpen gondoljuk át, hogy megfelelően tudunk e gondoskodni egy Karthauzi macskáról akár húsz éven át. Ha eddig nem volt cicánk, ajánlatos minden családtagnak allergia vizsgálatot végeztetni mielőtt örökbe fogadunk egy szép macskát.