A karalábé egy igazi vitaminbomba

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy az egészségünk megőrzése érdekében mennyire fontos, hogy sok zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk. Talán segíthet ebben, ha megtudjuk, hogy a különféle zöldségeknek és gyümölcsöknek milyen jótékony hatásai vannak a szervezetre.

A karalábé a káposztafélék családjába tartozik és a tavasz első zöldségeinek egyike. Egész évben hozzá lehet jutni és rengeteg különféle étel elkészítéséhez felhasználható. Készíthető belőle leves, főzelék, köretek stb. Kevesen tudják, de a karalábé egy valódi vitamin és ásványi anyag bomba, amelyből érdemes minél többet fogyasztani. Gazdag omega-3 zsírsavban és omega-6 zsírsavban is. Magas a B1-, B2-, B6- és C- vitamin tartalma is, de káliumot, kalciumot, vasat, magnéziumot, meszet és foszfort is bőven találunk benne. Az immunrendszer erősítése szempontjából az egyik legjobb zöldségféle. Rengeteg benne a rost, aminek köszönhetően felgyorsítja az anyagcserét. Azok tehát, akik emésztési problémákkal küzdenek vagy csak meg szeretnének szabadulni néhány felesleges kilótól, akkor a karalábé kifejezetten ajánlott.

Karalábé

Karalábé

Magas rosttartalma miatt segítő a tápanyagok felszívódását a szervezetben és a szívre is pozitív hatással van. A káliumnak ugyancsak nagyon fontos szerepe van a szív szöveteinek egészséges működésében. Emellett csökkenti a vérnyomást, részt vesz a vércukorszint és a szervezet vízforgalmának karbantartásában is. Vastartalma szintén magas, ezért kifejezetten ajánlott azok számára, akik vérszegénységgel küzdenek, valamint azoknak is akik meg szeretnék előzni a vérszegénység kialakulását. A szemünk egészsége és az éles látás érdekében fontos, hogy olyan zöldségeket fogyasszunk, amelyek bőven tartalmaznak karotinokat, akárcsak a karalábé.