A hullámvasút rövid története

Mindenki számára jót tesz néha a kikapcsolódás szórakozás és nagyon sokan vannak, akiknek a legnagyobb élvezetet, feltöltődést a vidámparkok jelentik, ahol aztán ha felülünk egy óriási hullámvasútra, akkor az adrenalin veszi át az irányítást.

A hullámvasút az élményparkok és vidámparkok egyik legnépszerűbb látványossága. A világ legelső hullámvasútját 1885 január 20-án szabadalmaztatta LaMarcus Adna Thompson. A hullámvasút tulajdonképpen egy speciális vasúti rendszer, amely különböző irányokban, magasságokba kanyarodik, és akár fejjel lefele is átfordul. A legrégebbi hullámvasutakról azt hitték, hogy az úgynevezett „ Russian Mountains”-ból, tehát speciálisan megépített jéghegyből származnak, melyeket leginkább Szentpétervár környékén építettek. 1827-ben Amerikában, Summut Hillben egy bányatársaság megépítette a Mauch Chunk gravitációs vasutat, ami 14 kilóméter hosszú lejtmenetben haladó pályán futott, hogy a szenet elvigye Mauch Chunk városába. Néhány évtizeddel később már az izgalomra vágyókat is a vasútra engedték ötven centért.

Hullámvasút

Hullámvasút

Ez az ötlet kapóra jött LaMarcus Adna Thompson számára, aki megtervezte és megépítette az első gravitációs hullámvasútat, amit 1884-ben nyitottak meg Brooklyn-ban. Az utasoknak fel kellett mászniuk egy állványzat tetejére, ezután lesiklottak a kocsikban a 180 méteres pályán a szemben levő állványzat tetejéig, ahol a kocsikat átrakták egy másik sínpárra, amelyen az utasok visszatértek oda ahonnan elindultak. Egy évvel később megjelent az első teljes kört leíró hullámvasút, amelynek már felvonó szakasza is volt, és szinte azonnal nagyon népszerűvé vált. Ezt követte az a hullámvasút, ahol már festett hátterekkel díszített sötét alagutak is voltak. Ekkor kezdett elterjedni és népszerű lenni a világ minden táján és folyamatosan egyre több és extrémebb hullámvasút kezdett megépülni.