A Hovawart kutyafajta tulajdonságai

Napjainkban egyre többen tartanak háziállatot és mondanunk sem kell, hogy a kutya az egyik legnépszerűbb közülük. Mivel rengeteg kutyafajta létezik, ezért amikor úgy döntünk, hogy fajkutyát választunk, akkor fontos, hogy tudjuk, milyen a természete, mik az igényei. A nagytestű kutyáknak például nagyobb a mozgásigénye, ezért inkább ajánlatos inkább udvaron tartani őket.

A Hovawart német eredetű hosszú szőrű, középnagy kutyafajta. Vannak olyan dokumentumok, amelyek a tizenhatodik századból származnak és arról tanúskodnak, hogy a hovawart a középkorban már meglehetősen elterjedt, népszerű fajta volt. A feljegyzések szerint eredményesen használták rablók üldözésére, rejtekhelyük felkutatására, nyomkövetésre. A kutya színe a szőke különböző árnyalatai, illetve a fekete, barna jegyekkel. Marmagassága 60-70 cm. Izmos felépítésű, nyaka elegáns, tekintélyes, tiszteletet parancsoló tekintetű kutyafajta. Testén a szőrzet hosszú és enyhén hullámos, farka hosszú. Hatalmas termete ellenére, mozgása elegáns és egyben könnyed is. Szeme sötét, kellemes barátságos tekintete miatt sokak kedvencévé vált.

Hovawart kutya

Hovawart kutya

Egy igen mozgékony, aktív, nagy erejű kutyafajtáról van szó, amely jó futó és jó ugró is. Az egyik legfontosabb tulajdonsága, hogy kiváló őrző-védő. Kifejezetten bátor, nagyon értelmes és szófogadó kutyafajta, amely könnye tanul, tiszteli gazdáját és odafigyel rá. Nagyon éber fajta, gyorsan reagál mindenre, nem lehet megfélemlíteni, ugyanakkor kifejezetten fegyelmezett és engedelmes. Jó természetű, kiszámítható, kiegyensúlyozott kutya. Alkata, képességei és tulajdonságai elsősorban arra vállnak, hogy a hovawart megbízható házőrző. Gyermekes családok mellett is nagyon jól megállja a helyét, a gyermekeknek is hűséges társa és pajtása, egyben védője is.