A horoszkópok világa

Manapság nagyon sokan olvasnak naponta horoszkópot az újságokban vagy akár interneten. A horoszkóp az asztrológia hiedelemrendszere szerint a Nap, a Hold, a naprendszer bolygói és a tizenkét állatövi jegy helyzete egy adott pillanatban, általában amikor valaki megszületik, vagy amikor élete fontos fordulópontján feltüntető ábra az esemény idejére és földrajzi helyére felállítva.

Ezek segítségével az asztrológus bizonyos következtetéseket von le az adott személy sorsáról, jövőjéről, személyéről, karrierjéről, betegségi hajlamairól, stb. Az asztrológusok szerint a horoszkóp egy szimbolikus üzenetet hordoz. Több fajtája is van, mint például a radixhoroszkóp (az adott személy életének térképe), a szolár- és lunárhoroszkóp (havi és éves előrejelzés) vagy a kérdőhoroszkóp, melyből egy bizonyos kérdésre keresnek választ. A horoszkópnak négy alapeleme van, melyek a következők: 12 állatövi jegy; 10 égitest ( Nap, Hold, Merkúr, Vénusz, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz, Neptunusz, Plútó); 12 asztrológiai ház; fényszögek ( a bolygók egymáshoz való viszonyát jelölik). A horoszkópok megbízhatóságát nem bizonyítja egyetlen tudományos vizsgálat sem.

Horoszkóp

Horoszkóp

Az itt alkalmazott módszereket áltudományos jellegűnek vannak titulálva. A tudomány szerint nem létezik kapcsolat egy személy és az égitestek látszólagos égi pozíciója között. Úgynevezett kettős vak kísérletekkel és kontrollcsoportok bevonásával igazolták, hogy a horoszkópoknak semmilyen valóságtartalmuk nincsen a véletleneken kívül. Különböző pszichológiai tesztekkel bizonyították, hogy lehetséges olyan általános személyleírásokat és jóslatokat írni és megfogalmazni, amelyek a nagyközönség számára érvényesek és reálisnak tűnnek. A horoszkópnak bár nincs tudományos alapja, mégis nagyon sokan olvassák és hiszik, hogy a bolygók állása befolyásolja életüket.