A gitár hatása az emberiségre

A gitározás napjainkban egyre népszerűbbé vált a szórakoztatóiparban. Turnézó zenekarok, utcazenészek, hobbizenészek a világ minden pontján. Az ókorban is léteztek, húros pengetős hangszerek, amelyekkel az emberek hangulatossá tették estéiket, örömöt szereztek, zenéltek.  De az igazi gitárőrület a 15. század után látott napvilágot.

[wp_ad_camp_1]

A gitárkészítés megőrizte hagyományos, kézműves formáját, attól eltekintve, hogy ma már tömeggyártásról beszélünk. A fejlődés ma sem áll meg, klasszikus és új márkák kerülnek piacra elektromos, akusztikus, basszusgitárok formájában.

A hangszeren való játszás régóta meghatározó szerepet játszik az emberek kikapcsolódási, szórakozási lehetőségei között.  Zenés kávéházak, koncertek, utcabálok, zenei fesztiválok állnak rendelkezésünkre.

Gitár

Gitár

A gitár által elért hatás az emberek elméjére zseniális.  Az akusztikus verzióban irt és feldolgozott zeneszámok mélyen hatnak érzéseinkre, megnyugvást sugároznak a hallgatókba. Ezzel ellentétben a tömegfesztiválokon játszott pop, rock, metál dalokban levő gitárjáték dinamikusságával minden negatív hatást felszabadít és „kirobbant” a tomboló közönségből, átalakítva felhőtlen boldogsággá, felszabadult érzéssé.

Kutatók szerint a hangszer hangja jó hatással kiterjed az ideghálózatra, hiszen a nyugtató hangok csökkentik az epilepsziás rohamokat kiváltó jelek hatását a szervezetre. Az állandó zenehallgatók körében a szívbetegségek csökkenése is megfigyelhető, hiszen oldja a szorongást.  Növeli a boldogságérzetet. Az élőzenés koncertek, a zene átélése, összekapcsolódás az ütemmel, több érzelmet vált ki belőlünk, mint bármi más.