A futás, szervezetre gyakorolt jótékony hatásai

A futást a legtöbben azért kezdik el, mert fogyni szeretnének. És ebből a szempontból ez a mozgásforma tényleg hatékony, azonban nemcsak emiatt éri meg ez mellett tennünk le a voksunkat. Számos egyéb jótékony hatása is van a futásnak, amelyek miatt érdemes ezt a sportot űznünk.

Amint az már fentebb olvasható volt a futás valóban jó a fogyás szempontjából, hiszen igencsak felpörgeti az anyagcserét. Ez egy aerob mozgásforma, és egyedül ilyennel lehet eredményt elérni. Ezen felül a futással izomzatot is építhetünk. Ugyanis a rendszeres futás erősíti az első és a hátsó combizmokat, a vádlit, a farizmokat és a hátizmokat. Leküzdhető vele a cellulitisz, és jótékony hatással van a testtartásra is. A többi rendszeres testmozgáshoz hasonlóan jótékony hatással van a szív- és érrendszerre is. Rugalmasabbá teszi az érfalakat, csökkenti a zsírok lerakódását az erekben, és elősegíti a lerakódott zsírok elszállítását. Ezáltal pedig segíti a szív- és érrendszeri betegségek megelőzését. Megelőzhető vele a magas vérnyomás és az érelmeszesedés is. De ezen felül javítja a tüdő munkáját, jótékony hatással van az izmok oxigénellátására, és ezzel együtt az agy és minden szerv működését is javítja. Az agyban új sejtek képződését is elősegíti és védi a régieket.

Futás

Futás

Ezáltal javul a koncentrálóképesség és a vizuális memória. Ugyanakkor a rendszeres mozgással késleltethető a csontritkulás, valamint megelőzhető a vastagbél-, tüdő- és prosztatarák is. De nem csak a testre, hanem a lélekre is jótékony hatással van, hiszen negyven perc futás után örömhormon (endorfin) szabadul fel a szervezetben. A természetes boldogságérzeten túl azonban kiegyensúlyozottabbá tesz, oldja a szorongást és a stresszt, valamint növeli az önbecsülést is.

Mindezek miatt tehát mindenképpen érdemes a futást választani, ha valaki a számára tökéletesen megfelelő sportot keresi. A kezdet persze valószínűleg nem lesz egyszerű, de aki rákap az ízére, az többé nem fogja tudni abbahagyni.