A csodás datolya

A datolya, vagy teljes nevén datolyaszilva  Délkelet-Ázsia , India és Kína ősi kultúrnövénye, amely bejárta a világot és a Távol-Kelet kertjeitől Amerikáig mindenhol megtalálható a szubtrópusi és szubmediterrán klímában.

[wp_ad_camp_1]

A datolya jótékony hatásait már nagyon régóta ismerik. Annak ellenére, hogy egy magas kalória tartalmú gyümölcsről van szó, a fogyni vágyóknak is segíthet, ugyanis erősen édes ízével néhány szem elfogyasztása elnyomja az édesség utáni vágyat. Mivel magas a fehérjetartalma is, biztosítja a jóllakottság érzését, támogatja az izmok erősödését, építését, regenerálódását is. Kevesen tudják, de a datolya egy igazi csodagyümölcs, melyben magasak a B-vitamin vegyületek, leginkább a B1-, B2-, B3-, B5- vitaminok. Mindezek mellett nagy mennyiségben tartalmaz C- és A-vitamint, valamint a szervezet számára nagyon hasznos szénhidrátokat. Rosttartalma is kifejezetten magas, cink, réz  kalcium, vas és magnézium is bőven van benne. Vizsgálatok eredményei szerint, a datolya jó hatással van a légzőszervekre is.

Datolya

Datolya

Mivel magas a rosttartalma, az emésztőrendszerre is kifejezetten pozitív hatással van. Elősegíti az emésztést, enyhíti a szorulásos tüneteket, csökkenti a hasmenést és jótékonyan hat a bélflóra egészségére is. A nők számára a változókor sokszor nehéz időszakokat jelent, mivel felborul a szervezet hormonháztartása. A datolya segíthet a hormonháztartás egyensúlyának helyreállításában és megtartásában. A benne található réz és kálium elősegíti a szervezet regenerálódásának folyamatait. Erősíti a kötőszövetet, növeli a bőr rugalmasságát is és segít a szabad gyökök elleni harcban. Hogyha narancsbőrrel küzdünk, akkor próbáljuk ki a datolya rendszeres fogyasztását, hiszen méregtelenítő hatása miatt, hosszú távon a narancsbőr jelentősen visszahúzódhat.