A csodálatos méz hatása és fogyasztassa

A méz már ősidők óta része az emberi táplálkozásnak, és a kezdetekben azonban nem ismerték a gyógyhatásait és inkább csemegeként fogyasztották, mára már gyógytermékként is használjuk és fogyasztjuk. Egyiptomban például mézkenyeret, mézsört és mézbort is készítettek belőle. Különböző vizsgálatok kimutatták, hogy a méznek körülbelül hetven féle gyógy- és fiziológiai hatása van.

A méz számos pozitív hatással bír a szervezetre. Baktériumölő hatását már régóta ismerték és a háborúk során a sebesültek sebeire használták fertőtlenítő szerként. Antiszeptikus hatása miatt az alternatív gyógyászatban gyakran használták fájdalomcsillapítóként és köptetőként. Európában egészen a késő középkorig a méz volt az egyetlen ismert édesítőszer. Manapság azonban a mézet legtöbben csak alkalmanként használják és leginkább a téli hónapokban, megfázás, torokfájás esetén, a szervezet ellenálló képességét javító, helyreállító hatása miatt. A méz segít a szervezet energiaszintjének növelésében és a benne lévő természetes cukrok miatt egészséges kalória-és energiaforrást biztosít a szervezetnek.

Méz

Méz

Izomláz, izomfájdalom esetén is kiváló, mivel csökkenti az izomfáradságot és az izomfájdalmat. A mézet kisebb égési sérülések kezelésére is használják, mivel megnyugtatja a bőrt, antibakteriális és gombaölő hatása meggátolja a baktériumok szaporodását. Nagyon sok ember szenved alvászavarokkal és a méz erre a problémára is megoldást nyújt. Megkönnyíti a triptofán agyba jutását. A triptofán az a vegyület, amitől álmosak leszünk. Javítja az emésztést, mivel a méz semlegesíti a gázokat, segíti a gyomorhurut kezelését. Jót tesz a bőrnek is, az ekcéma, pikkelysömör kezelésére is kiválóan alkalmazható, mivel csökkenti a bőr gyulladását és annak szárazságát.