A csodákra képes feketeribizli

Itt a nyár és nincs is jobb annál, amikor friss zöldségekkel és gyümölcsökkel egészítjük ki a mindennapi étrendünket. A zöldség és gyümölcsfogyasztás elengedhetetlen része az egészséges életmódnak. Az emberi szervezetnek számos vitaminra, rostokra, ásványi anyagokra van szüksége, melyeknek legnagyobb része megtalálható a zöldségekben, gyümölcsökben.

A feketeribizli gyógyító hatása már a középkorban is ismert volt. Egy népszerű gyümölcsről van szó, amelyet a nyári időszakban rengetegen fogyasztanak. Az érett, friss bogyóknak kifejezetten magas az antioxidáns tartalma, és szabadgyökfogó is. Nagyon sok antocián, polifenol és flavonoid található benne. Mindezek mellett a karotin, B1-, B2- , C- és E-vitamin tartalma is sokkal magasabb mint más gyümölcsöké. Száz gramm feketeribizliben például négyszer annyi C-vitamin van, mint egy ugyanekkora mennyiségű narancsban. A benne található antocián, amely végül is a gyümölcs színét adja, azonban gyulladáscsökkentő és öregedést lassító hatása van. A gyümölcsben található cukor 55 százaléka gyümölcscukor.

Feketeribizli

Feketeribizli

A feketeribizli pektin tartalma az emésztés szempontjából fontos. Elősegíti az emésztési folyamatokat és az emésztőrendszerre is jó hatással van. Szinte hihetetlen, hogy milyen széles a benne található ásványi anyagok listája: kobalt, szelén, rubidium, mangán, réz, cink, bróm, magnézium, foszfor, kálium, kén, vas, nikkel, kalcium. Alkalmazható húgyúti panaszok, köszvény, vizesedés és nemi problémák esetén is. Vitamintartalma miatt a hűlés, megfázás esetén kiváló megoldást jelent. Vashiány, vérszegénység esetén szintén kifejezetten ajánlott a fogyasztása. A feketeribizli fogyasztása tehát mindenki számára ajánlott és ha nem kedveljük annyira a jellegzetes ízét, akkor készítsünk más gyümölcsökkel együtt turmixot, salátát stb.