A csatorna dugulás kialakulásának okai és megszüntetése

A csatornarendszer a háztartás egy nem látható eleme, ezért jóval kevesebb figyelmet kap annál, mint amennyit megérdemel, holott meghibásodása esetén, a csatorna dugulás fellépésekor annál kellemetlenebb módon jelzi, hogy bizony mindenütt jelen van!

A csatorna dugulás keletkezhet beltéren, ilyenkor a dugulás kialakulása a legtöbb esetben hosszú évek alatt alakul ki. Toalett esetén a kis vízhozamú, ezért gyenge átöblítő képességű szelepek a bűnösek. Máskor oda nem való tárgyak miatt keletkezik a dugulás. A kelleténél kevesebb vízzel való öblítésnél a szilárd anyagok nem kapnak megfelelő lendületet és máris kialakulhat a csatorna dugulás, ami által a dugulás elhárításánál a megspórolt víz árának többszörösét kell kifizetni. A biológiai csőrendszer-tisztító folyadékok rendszeres alkalmazása javasolt, amelyek leoldják a cső falára kirakódó zsírokat.

Csatorna dugulás ellen

Csatorna dugulás ellen

A kültéri csatorna dugulás ugyancsak gyakran felüti a fejét. A csapadék elvezető rendszerek, kerti folyókák, aknák és udvari csatorna rendszerének dugulását a bemosódó sár, sóder, iszap, valamint a bemosódó falevél, gyökér okozza legtöbbször. Ilyen esetben a womás kocsi tud segíteni, ugyanis a szerkezet akár 150 atmoszférás víznyomással is terhelhető, ami által az eldugult csatornába ledugott tömlő minden dugulást megszüntet, ha csak a csatorna nem deformálódott.

A csatorna dugulást természetesen a legjobb elkerülni. Amikor például nem darabos ételt mosogatunk, ne használjunk szűrőt, mert az csak lelassítja a víz áramlását, az pedig nem tudja a víz átmosni a csővezetéket, ugyanez érvényes akkor is ha fürdés közben nem mosunk hajat, amikor a dugulás már elkezdődött soha ne öntsünk bele lefolyótisztító szereket, a mosogató lefolyó rendszerét havonta egyszer egy nagy lábos forró vízzel ki kell öblíteni, a padlóösszefolyó esetén ez úgyszintén érvényes!