A burgonya chips érdekes története

A boltok polcairól nem maradhatnak el a különféle chipsek sem, amelyek manapság már rengeteg ízben vásárolhatók meg. Egy olyan nassolni valóról van szó, amit a világ minden táján ismernek és fogyasztanak. Mivel rengeteg ízben megvásárolhatók, ezért mindenki meg találhatja az ízlésének megfelelőt és sajnos néha túlzásba is lehet esni a chipsek fogyasztásával.

Na de hol is kezdődött a chips története, hogyan terjedt el a világ minden tájára és miért ilyen népszerű még ma is ez a sós különlegesség? A chips egy olyan nassolni való, ami először 1853. augusztus 24-én került először az asztalra, egy amerikai Saratoga Springs egyik hoteljének éttermében. A szállodában egy előkelő vendég érkezett, aki nem szerette a vastagra vágott sült krumplit, amit a szakács tudtára adtak. A hotel szakácsa pedig úgy döntött, hogy hajszálvékonyra vágja a burgonyát és úgy süti ki olajban. George Crum volt az a szakács, aki először chipset készített, amit aztán hidegen és melegen egyaránt fogyasztottak. Ennek a burgonyából készült nassolni valónak akkora sikere lett, hogy azonnal felkerült az étterem étlapjára és néhány hónapon belül már csomagokban is elkezdték árulni.

Burgonya chips

Burgonya chips

A Saratoga Chips nevet viselő termék pedig az egész országban elterjedt. Néhány tíz évvel később, az 1920-as években egy dél-amerikai kereskedelmi képviselő, Herman Lay feltalálta a krumplihámozó gépet, és ezek után már nagyüzemben kezdték el gyártani a burgonyaszirmokat. A viaszból készült papírcsomagolást Laura Schudder chipsgyár tulajdonos vezette be, hogy a chips hosszú időre friss maradhasson. Eredetileg a chips nem volt megfűszerezve és először egy írországi családi üzemben látták el különféle fűszerekkel és ízfokozókkal. Eleinte még a chipsszel teli csomagokba még külön egy kis tasakba raktak sót, hogy mindenki ízlése szerint fogyaszthassa.