A birsalma felhasználása és jótékony hatásai

A birsalma nagyon különleges gyümölcsnek számít, hazánkban inkább csak feldolgozott formában fogyasztják, főleg keménysége miatt. A birs kőkemény, a pucolása nehéz munkának számít, ez mellett még a bőrünket is beszínezi, így feldolgozásánál ajánlatos gumikesztyűt húzni a kezünkre.

Ha vásároljuk, mindig a sárgább típusokat válasszuk, mivel ezek érettebbek, édesebbek és puhábbak, a zöld társaikkal szemben. Ha mégis haragoszöldekhez jutunk hozzá, hagyjuk érlelni pár napig. A szobába kitéve élvezhetjük csodás illatát, nagyon szép őszi díszítő elemeként szolgálhat az asztalunkon. A birsből készíthetünk gyümölcslevet vagy zselét, befőttet, kompótot, levest, ez mellett kandírozhatjuk, vagy isteni birsalmasajtot állíthatunk elő. Az egyik legjobb pálinkát birsből főzhetjük. Alkalmas lehet főtt húsát likőrök, lekvárok vagy húsételek ízesítésére használni, valamint a savanyított káposzta mellé is tehetünk, mellyel jobb aromát adhatunk neki.

Birsalma

Birsalma

A birsalma fogyasztása nemcsak íze, de jótékony hatásai miatt is előnyös. Erősíthetjük vele immunrendszerünket és mivel több vitamint is tartalmaz, ezért például a vérszegénység kezelhető vele. Gazdag A-, B1-, B2-, B6- C-, E- és P-vitaminban. Ez mellett ásványi anyagok is nagy számban előfordulnak benne, mint a vas, kalcium, kálium, foszfor és magnézium. Minden gyümölcsök közül a birsnek a legmagasabb a pektin tartalma. A pektin hasznos a szervezet számára, mivel méregtelenít, megköti a káros anyagokat, valamint gyulladáscsökkentő hatással bír az emésztőszervekben. Azok számára, akiknek nincs étvágyuk, nagyon hasznos lehet, naponta egy fél birsalma elfogyasztása mézzel, hisz ez garantáltan meghozza az étvágyat. A vastagbélgyulladást is kezeli, valamint a bronchitist és a kezdeti fázisban lévő tuberkulózis tüneteit enyhíti, illetve a hólyaghurutot. Jó kedélyünket is megőrizhetjük, ha étkezés után egy kanál birsből készült lekvárt fogyasztunk.