A bazsalikomról bővebben

A gasztronómia tulajdonképpen egyfajta művészet is, amely a kultúra és az étel találkozásánál születik. Az ételek egyik legfontosabb alkotóelemei a fűszerek. Rengeteg különféle fűszer használható a konyhában, azonban azt is fontos tudni, hogy melyik fűszer, milyen ételhez talál. Minden népnek, országnak megvannak a nemzeti ételei, melyek között nagyon sok olyat is találunk, ami elterjedt az egész világon.

A bazsalikom egy dísz-, fűszer-, és gyógynövény is egyben, amely eredetileg Dél-Ázsiából, Afrikából, Perzsiából került át Európába és nagyon kedvelt és termesztett kerti, cserép-és fűszernövény lett. Levelei zöld színűek, virága fehér színű, nagyon jellegzetes illata és dús aromája van. Származás, valamint levélnagyság alapján hazánkban két nagyobb típushoz tartoznak a termesztett változatok: a nagy levelű dél-európai típus és a kisebb levelű afrikai. Nagyon sokoldalúan felhasználható, levesekhez, salátákhoz, szószokhoz, pácokhoz, sültekhez, mártásokhoz, halételekhez stb. A bazsalikom íze a legjobban citrommal és fokhagymával kombinálva érvényesül. Főtt ételekhez ajánlott a legvégén hozzáadni, mivel nagyon hamar kiadja az ízét és ha sokat fő az ételben, akkor nem lesz annyira intenzív.

Bazsalikom

Bazsalikom

A bazsalikom számos vegyi elemet tartalmaz, és ezek pozitív hatással vannak a szervezetre. Kifejezetten gazdag olyan polifenol flavonoidokban, mint az orientin és a vicenin. Kísérletekkel kimutatták, hogy a májra gyakorolt védőhatása jelentős. A növény levele jótékony illóolajokat tartalmaz, melyek alapvetően a gyulladás gátló és antibakteriális tulajdonságúak. Ezek mellett tartalmaz béta-karotént, A-vitamint, kriptoxantint, luteint és zea-xantint. Ezek az anyagok védik a szervezetet a szabad gyökök és a reaktív oxigén származékok hatása ellen, melyeknek nagy szerepük van az öregedés és bizonyos betegségek kialakulásában.