A banán, és annak jótékony hatásai

Az egészséges életmód nagyon fontos része, hogy rendszeresen fogyasszunk zöldséget és gyümölcsöt. Minden zöldségnek és gyümölcsnek megvannak a maga pozitív hatásai a szervezetre.

A banán a trópusokon elterjedt és ott termesztett egyszikű, lágy szárú növény, amelynek termése egy hosszú, hajlott, lekerekített, zöldessárga gyümölcs. Napjainkban a világ legnagyobb banánexportőre Ecuador. Ezt a gyümölcsöt már az ókorban ismerték és termesztették. A banánt Afrika nyugati partjairól hozták be Európába a portugál tengerésze. A vad banán a mai, általunk is ismert, termesztett banánfajok őse. A banántermelő országokban sajnos még ma is nagy gondot okoz a banánhéj hasznosítása, mivel évente rengeteg gyümölcs terem, aminek kis része hasznosítható ehető gyümölcs formájában.

Banán

Banán

A megmaradt levelek, héj, szárak, mind olyan hulladékok, aminek a megsemmisítése óriási problémát jelent. A legegyszerűbb hasznosítási módja, a megmaradt növényi hulladék fűtőanyaggá való átalakítása. A banánnak számos jótékony hatása van az egészségre, mivel nagyon nagy a káliumtartalma. A megfelelő kálium bevitele a szervezetbe elengedhetetlen az izmok, a szív és az idegrendszer normális működéséhez. A kálium rendszeres bevitelével megelőzhető a vesekő képződése, és nagyon hasznos a csontokra és a vesékre nézve. Nagyon gazdag rostokban és jó hatással van az emésztőrendszerre is, és a legjobb természetes B6-vitamin forrás. A banán rengeteg mindenhez felhasználható (gyümölcssalátákhoz, gyümölcspépekhez, italokhoz, süteményekhez, stb.), általában azonban frissen fogyasztják. Ha egyszerű, egészséges és tápláló élelemre vágyunk, akkor a banán az egyik legjobb választás. Cukortartalma normalizálja a vércukorszintet és energiát ad, valamint triptofán nevű összetevője miatt javítja a kedélyünket.